ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

Földelésellenőrzés és sztatikai levezetés

Tisztelt Partnerünk!

 

Örömmel értesítjük, hogy elindítottuk a ROBEX Irányítástechnikai Kft. hírlevél rendszerét földelésellenőrzés és sztatikai levezetés témakörben.

Ennek segítségével szeretnénk Önt rendszeresen friss információkhoz juttatni. Terveink szerint megoldásokról, alkalmazási példákról, termékújdonságokról és az Életből vett hasznos tapasztalásokról fogunk írni.

A túlzottan marketing ízű, tolakodó hírleveleket mi sem szeretjük, így Önt sem fogjuk ilyenekkel bosszantani. Bízunk benne, hogy a jövőben hírlevelünkkel hasznos információkkal szolgálhatunk az Ön számára.

Amennyiben bármelyik hírlevelünk felkelti érdeklődését, vagy éppen valamilyen konkrét problémára szeretne megoldást találni, úgy forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.

 

Üdvözlettel: a ROBEX csapata



Dolgozók testének biztonságos sztatikai földelése NEWSON GALE PGS csuklópánttal

2015.09.16.

A rutinszerű munkavégzés, gyaloglás vagy bármilyen fizikai tevékenység közben nagy mennyiségű elektrosztatikus töltés halmozódhat fel testünkön, amennyiben az nincs földelési ponthoz csatlakoztatva. Akár 30 kV feszültséget is hordozhatunk magunkkal anélkül, hogy tudatában lennénk annak, hogy potenciális gyújtóforrása vagyunk egy esetlegesen körülöttünk kialakult robbanásveszélyes közegnek.

Bizonyos munkavégzési folyamatoknál megesik, hogy a munkavégző közvetlen földelési kapcsolata megszakad a talaj és az antisztatikus lábbeli között. Ilyen például akkor történhet, amikor egy dolgozónak létrát kell alkalmaznia egy bizonyos feladat elvégzéséhez. Ezen esetek közé tartozik az is, amikor por halmazállapotú anyagot töltenek egy keverő vagy szitáló gépbe. A létrára történő fellépés után megszakad a kapcsolat a talaj és az antisztatikus cipő között. 

A NEWSON GALE PGS (Personnel Grounding Strap) csuklópánt egy újabb védelmi megoldás, ami által biztosított a dolgozók állandó kapcsolata az üzem földelési pontjával. A csuklóra erősített PGS-nek köszönhetően nem halmozódhat fel töltés a munkát végző személy testén, hiszen a mozgás által generált elektrosztatikus töltéseket a csuklópánt azonnal elvezeti.

A PGS más területen is alkalmazható földelésbiztonsági megoldás. Földelhetjük vele a dolgozók által használt vegyvédelmi kesztyűt, illetve a kézben hordozható fém vödröket és edényeket, annak érdekében, hogy megakadályozzuk a szikraképződés lehetőségét a dolgozó és az edények érintkezésekor.

A PGS használata akkor javasolt, ha egy üzemben dolgozó személy olyan munkát végez, melyben bizonyos ideig megszűnhet a kapcsolat az üzem padlója és a dolgozó antisztatikus cipője között. 

Néhány részlet az ide vonatkozó szabványokból:

IEC 60079-32-1, 11.4

Az emberi test földelésére vonatkozó kiegészítésekről szóló rendelkezések 

A legegyszerűbb kereskedelmi forgalomban lévő csuklópántokban egy beépített 100 kΩ-os ellenállás van, ami biztosítja a hurokellenállást az érintésvédelem részére. Az ilyen típusú csuklópántok alkalmazhatósága igen széles körű az olyan területeken, ahol a kezelő vagy dolgozó mobilitása behatárolt. Ilyen például a szellőző és elszívó berendezések területe. A bontható csuklópántnak köszönhetően a sürgősségi esetekben az azonnali lecsatlakozás és bonthatóság biztosított. A szellőző és elszívó berendezésekre könnyen felcsatolható a csuklópánt a csipesz és a spirálkábel segítségével, úgy hogy közben a csuklóról nem kell eltávolítani az egységet, ha a dolgozónak helyet kell változtatnia.  

NFPA 77, 8.2.3.2

Rendelkezés a dolgozók földelésbiztonságáról

A rendelet olyan kiegészítő elemek alkalmazását írja elő, melyekkel megakadályozható a veszélyes elektrosztatikus töltések felhalmozódása. Tipikusan akkor beszélhetünk biztonságos földpotenciáról személyek földelésének esetében, ha az emberi bőr és a föld között fellépő ellenállás nem haladja meg a 108 Ω-ot. Az áramütés ellen történő védelem előírása szerint a szükséges ellenállás mértéke 106 Ω. A bőr és a talaj kontaktusát mérlegelve, az olyan helyzetekben, amikor a lábbeli teljes terjedelemben nem érintkezik a talajjal, – például térdelés közben – a hatékonysági tényező csökkenhet.

A VESX45/PGS földelésbiztonsági egység

A PGS földelésbiztonsági egység olyan rozsdamentes földelőcsipesszel van ellátva, melynek hegyes fogazata áthatol a rozsdán és a szennyeződéseken, valamint az erős lerakódásokon is. A csipeszben lévő erős rugó nyomatéka kellően nagy erőt fejt ki a fogakra, így biztosítva a 100%-os felületi érintkezést. A strapabíró földelőcsipesz ATEX és FM tanúsítvánnyal is rendelkezik. A csatlakoztatás stabilitását a csipesz dupla volfram-karbid fogai biztosítják. A 3,65 méteres spirálkábel gyorscsatlakozóval van ellátva, aminek segítségével a dolgozó azonnal le tudja magát csatlakoztatni a földelési pontról, amennyiben – például vészhelyzet esetén – a helyiséget evakuálni kell. 

Az 1 MΩ-os, kábelbe épített ellenállás megóvja a dolgozót az esetleges kóboráramok okozta áramütésektől, a csuklópánt pedig anti-allergén anyagának köszönhetően meggátolja az allergiás kiütéseket a bőr felszínén.



Hírlevél

A ROBEX Irányítástechnikai Kft. mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy naprakészen tartsa partnereit működési területein, mint pl.:

  • villám- és túlfeszültség-védelem;
  • földelésellenőrzés és sztatikai levezetés;
  • szenny- és ivóvíz méréstechnika;
  • gázérzékelés és légtér elemzés;
  • kábelátvezető rendszerek.

 

Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás a rendszeres információ átadás hírlevelek formájában.

 

Iratkozzon fel bátran, nem fogjuk felesleges levelekkel traktálni!