ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

Földelésellenőrzés és sztatikai levezetés

Tisztelt Partnerünk!

 

Örömmel értesítjük, hogy elindítottuk a ROBEX Irányítástechnikai Kft. hírlevél rendszerét földelésellenőrzés és sztatikai levezetés témakörben.

Ennek segítségével szeretnénk Önt rendszeresen friss információkhoz juttatni. Terveink szerint megoldásokról, alkalmazási példákról, termékújdonságokról és az Életből vett hasznos tapasztalásokról fogunk írni.

A túlzottan marketing ízű, tolakodó hírleveleket mi sem szeretjük, így Önt sem fogjuk ilyenekkel bosszantani. Bízunk benne, hogy a jövőben hírlevelünkkel hasznos információkkal szolgálhatunk az Ön számára.

Amennyiben bármelyik hírlevelünk felkelti érdeklődését, vagy éppen valamilyen konkrét problémára szeretne megoldást találni, úgy forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.

 

Üdvözlettel: a ROBEX csapata



Elektrosztatikai veszélyek - Hogyan fokozzuk a biztonságot költséghatékonyan?

2017.01.18.

Az elektrosztatikus feltöltődés, mint gyújtóforrás által okozott tűz és robbanás elleni védelmet nem bízhatjuk a véletlenre, amikor emberi életről vagy társasági tőkéről, anyagi javakról van szó.

Az olyan vállalatoknál, ahol gyúlékony és robbanásveszélyes termékek gyártásával vagy feldolgozásával foglalkoznak, nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a gázok, folyadékok, valamint a szilárd halmazállapotú anyagok áramlásakor és szállításakor elektrosztatikus feltöltődés megy végbe.

Robbanásveszélyes környezetben az elektrosztatikus feltöltődésből eredő kisülés, és az ebből létrejövő robbanás olyan veszélyforrás, melyet nem lehet elhanyagolni.

Annak ellenére, hogy az elektrosztatikus kisülések jelenségét sokan boszorkányságnak gondolják, az elektrosztatikai földelési és egyenpotenciálra hozó megoldások egészen egyszerűek.

Az olyan ipari irányelvekben, mint például az NFPA 77* és az IEC 60079-32-1**, az elektrosztatikus kisülések létrehozására alkalmas munkafolyamatokat olyan gyakorlati megoldásokkal társítják, melyeknek köszönhetően kiküszöbölhető a potenciális gyújtóforrás létrejötte.

töltések felhalmozódásának megakadályozása - egy adott berendezésen, eszközön, járművön vagy akár emberen - a leghatásosabb gyakorlati eszköz, amivel kiküszöbölhető az elektrosztatikus kisülés okozta tűz vagy robbanás. A földelés és az egyenpotenciálra hozás nyújtja a leghatásosabb és legmegbízhatóbb módját annak, hogy a robbanásveszélyes környezetet mentesítsük az elektrosztatikus feltöltődéstől. 

*National Fire Protection Association, NFPA 77: Recommended Practice on Static Electricity (2014)
**International Electrotechnical Commission, IEC 60079-32-1:2013 - Explosive Atmospheres, Electrostatic Hazards - Guidance (2013)

 

Az ipar által elfogadott eljárásrend az elektrosztatikai eredetű gyújtóforrások veszélyeinek kiküszöbölésére

 

Az NFPA 77 és az IEC 60079-32-1 kiadványainak megfelelően, néhány alapszabályt be kell tartanunk, hogy biztosak lehessünk benne: védve vagyunk az elektrosztatikus feltöltődésből fakadó robbanástól.

Az egyik legfontosabb pont, hogy a villamosan vezető üzemi berendezés, tárgy, eszköz - beleértve a robbanásveszélyes zónában tartózkodó embereket és járműveket is - valamint a méréssel igazoltan megfelelő földelési pont között az átmeneti ellenállás értéke nem haladja meg a 10 Ω-ot.

Az alacsony ellenállásnak köszönhetően töltések nem halmozódhatnak fel a berendezéseken, hanem levezetődnek a földelési pont felé, függetlenül attól, mennyi töltés generálódik a folyamat során.

Mindeddig az egyszerű, kereskedelmi forgalomban kapható ("hegesztő") csipeszekről azt feltételezték, hogy biztos fémes kapcsolatot biztosítanak az olyan mozgatható tárgyak egymáshoz és a földeléshez csatlakoztatásánál, mint a hordók, tartályok és kannák, valamint az olyan járművek, mint a tartályautók és vasúti kocsik.

Mivel a szennyeződések (lerakódások, rozsda, felületkezelésnél használt védőrétegek, stb.) megakadályozhatják a megfelelő fémes kapcsolat létrejöttét, ezért az iparnak érdeke volt egy olyan termék kifejlesztése, mellyel ellenőrizhetik, hogy a földelési és az egyenpotenciálra hozó csatlakozás valóban biztonságos-e.

Erre különösen a tartályautó és vasúti lefejtőknél lett szükség, illetve az IBC tartályoknál történő kézi és szivattyús átfejtésnél. Nem szabad megfeledkeznünk azokról a zónákról sem, ahol az elektrosztatikus kisülés porrobbanást okozhat.     

A földelési állapotjelzők (sztatikai földelőrendszerek, földelésellenőrzők) figyelik a csatlakozás megfelelőségét, és vizuális jelzést adnak a dolgozónak: ha zöld lámpa, a munkavégzés megkezdődhet / folytatódhat.   

A földelésellenőrző rendszerek általában, olyan kontaktus kimenetekkel is rendelkeznek, melyek reteszfeltételéül szolgálnak a különböző folyamatoknak, beleértve a veszélyes anyag átfejtését is, ezzel biztosítva, hogy a berendezés vagy eszköz biztosan földelve lesz a munka megkezdése előtt. (Mint tudjuk, sok esetben elfelejtik vagy szándékosan kerülik a földelőcsipesz használatát veszélyes anyagok átfejtésekor.) 

 

A robbanásveszélyes zónabesoroláshoz, installációhoz és működési feltételekhez legjobban illeszkedő földelési megoldás kiválasztása

 

Akit az elektrosztatikus gyújtóforrások ellenőrzésével és kezelésével bíznak meg, többnyire az egyszerű földelőcsipeszek és a földelésellenőrző rendszerek közötti választás lehetőségével, kényszerével találja magát szemben. Nyilván a földelésellenőrző rendszerek nyújtják a legsokrétűbb szolgáltatást:

  • figyelik a csatlakozások megfelelőségét;
  • vizuálisan jól észlelhető jelzést adnak;
  • és azonnal leállítják a folyamatot, ha a reteszfeltételek nem teljesülnek.   

Habár az elektrosztatikai gyújtóforrások kockázatának kiküszöbölésére a megoldási javaslatokban általában éppen a fenti sokrétűséget hangsúlyozzák ki, mégis fontos kérdés:

rendelkezésre áll-e elegendő büdzsé a beszerzésre? 

Nem szabad megfeleldkezni az olyan folyamatokról sem, ahol kézzel végzik a különböző műveleteket: ezekben értelmét vesztik az automatikusan működő biztonsági és beavatkozó funkciók. Ilyenek például az olyan üzemek, ahol kézzel töltenek át nagy mennyiségben tűz- és robbanásveszélyes anyagokat hordók és kisebb tartályok között.

 

Hogy milyen költséghatékony megoldásokat ajánlunk hasonló esetekre?

Hamarosan megtudhatja hírlevelünk folytatásából...

 



Hírlevél

A ROBEX Irányítástechnikai Kft. mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy naprakészen tartsa partnereit működési területein, mint pl.:

  • villám- és túlfeszültség-védelem;
  • földelésellenőrzés és sztatikai levezetés;
  • szenny- és ivóvíz méréstechnika;
  • gázérzékelés és légtér elemzés;
  • kábelátvezető rendszerek.

 

Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás a rendszeres információ átadás hírlevelek formájában.

 

Iratkozzon fel bátran, nem fogjuk felesleges levelekkel traktálni!