ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

Földelésellenőrzés és sztatikai levezetés

Tisztelt Partnerünk!

 

Örömmel értesítjük, hogy elindítottuk a ROBEX Irányítástechnikai Kft. hírlevél rendszerét földelésellenőrzés és sztatikai levezetés témakörben.

Ennek segítségével szeretnénk Önt rendszeresen friss információkhoz juttatni. Terveink szerint megoldásokról, alkalmazási példákról, termékújdonságokról és az Életből vett hasznos tapasztalásokról fogunk írni.

A túlzottan marketing ízű, tolakodó hírleveleket mi sem szeretjük, így Önt sem fogjuk ilyenekkel bosszantani. Bízunk benne, hogy a jövőben hírlevelünkkel hasznos információkkal szolgálhatunk az Ön számára.

Amennyiben bármelyik hírlevelünk felkelti érdeklődését, vagy éppen valamilyen konkrét problémára szeretne megoldást találni, úgy forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.

 

Üdvözlettel: a ROBEX csapata



Elektrosztatikai veszélyek - Hogyan fokozzuk a biztonságot költséghatékonyan? - Folytatás

2017.02.15.

Ezúton küldjük előző hírlevelünk folytatását és egyben befejezését tárgyi témában.

 

A Bond-Rite® termékek a földelésellenőrző rendszerek védelmi szintjének 2/3-át nyújtják és mindezt nagyon jó áron!

 

A Bond-Rite® termékcsalád lehetővé teszi, hogy az egyszerű csipeszek és kábelek funkcióit olyan tulajdonsággal ruházza fel, melynek segítségével a gyújtóforrás létrejötte megakadályozható robbanásveszélyes zónában. A dolgozók vizuálisan is megbizonyosodhatnak arról, hogy a berendezések, eszközök biztonságosan vannak földelve, így nem halmozódhat fel rajtuk töltés a munkavégzés közben.

A Bond-Rite® egy jól észrevehető zöld LED villogásával jelzi, hogy a berendezés vagy eszköz (például hordó vagy tartály) és a földelési pont között az ellenállás értéke nem haladja meg a 10 Ω-ot. A Bond-Rite® termékek alkalmasak arra, hogy folyamatosan figyeljék a berendezések fémes kapcsolatát, amíg a csipeszt el nem távolítják róluk.      

A biztonság mellett a másik fontos szempont a költséghatékonyság. Nem mindig kell drága, reteszeléssel ellátott földelésellenőrző rendszerekre áldozni, melyeknek közel a fele költségén juthatunk hozzá a Bond-Rite® csipeszek nyújtotta előnyökhöz. 

Egy hordóba vagy tartályba való átfejtésnél alap esetben egy közös EPH sínre csatlakozó csipesszel és egy hozzá csatlakozó kábellel oldanánk meg a földelést és potenciálkiegyenlítést. Azonban veszélyt jelenthetnek azok az anyagok, melyek szigetelő réteget képeznek a hordók vagy más földelni kívánt berendezések felületén. Ilyenek lehetnek a lerakódások, a festékek és bevonatok, a rozsda stb. A silányabb minőségű csipeszekben a rugók elhasználódnak, így a tökéletes záródás, valamint a megfelelő és biztonságos fémes kontaktus nem garantálható. Egy másik el nem hanyagolható tényező, a csipeszek fogazata, melynek minősége szintén hozzájárul a biztonságos kapcsolat megteremtéséhez. A lapos vagy nem kellően hegyes fogazat a fent említett szennyeződéseket és szigetelő rétegeket nem tudják átszúrni, így a kontaktus átmeneti ellenállása túl nagy lehet.

A wolfram-karbid anyagú, tűhegyes fogakkal rendelkező Bond-Rite® csipeszek vagy Bond-Rite® REMOTE rendszerek olyan megoldást nyújtanak, amivel a dolgozók vizuálisan is meggyőződhetnek arról, hogy a berendezés biztonságosan van csatlakoztatva az üzem méréssel igazolt földelési pontjához. A dolgozónak csak annyi a dolga, hogy csatlakoztassa a csipeszt a földelni kívánt hordóhoz vagy berendezéshez és megvárja, hogy a zöld jelzőfény villogni kezdjen. Amíg a zöld LED villog, addig a dolgozó annak tudatában végezheti a munkáját, hogy a folyamat közben felgyülemlő elektrosztatikus töltések biztonságosan levezetődnek, így nem hozhatnak létre gyújtóforrást a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben. 

A Bond-Rite® termékek számos olyan variációban / konfigurációban elérhetőek, melyek összhangban vannak a telepítés és a használat körülményeivel és módjával.  

Az NFPA 77 és az MSZ EN 60079-32 szabvány követelményeinek megfelelően, a Bond-Rite® csipesz alkalmazása ideális olyan területen, ahol a 10 Ω alatti földelési ellenállás érték meglétéről azonnali visszajelzést szeretnénk kapni. Az olyan folyamatoknál, amelyeknél a csipesz jelző fénye nagy mértékben szennyeződhet, javasolt a Bond-Rite® REMOTE alkalmazása, mely egy kétpólusú csipesz segítségével és egy falra szerelhető elektronikával ellátott földelésellenőrző egységen jelzi a megfelelő földelési kapcsolat meglétét. Mindkét típus elektronikája egy 9V-os, cserélhető elemmel működik.

Az olyan munkafolyamatoknál, melyeknél a földelésellenőrzés naponta több, mint 6 órán át tart, ott célszerű a Bond-Rite® REMOTE EP alkalmazása, mely 230 V AC hálózati tápegységről kapja a folyamatos, gyújtószikramentes energiaellátást. A Bond-Rite® REMOTE EP tápegységét Ex zóna 2/21–ben lehet telepíteni, és egyszerre 10 különálló Bond-Rite® REMOTE EP jelzőkészülék megtáplálására alkalmas. A Bond-Rite® csipeszek és a Bond-Rite® REMOTE jelzőberendezések valamennyi EX / HAZLOC környezetben használhatóak.  

A Bond-Rite® EZ egy hordozható, két csipeszt és egy spirálkábelt tartalmazó eszköz, mellyel összekapcsolhatók a különböző berendezések, biztosítva a közös potenciált. Ezen felül természetesen alkalmas arra is, hogy egy EPH sínre direktben csatlakoztassuk a berendezésünket, hordónkat, kannánkat, stb. a munkafolyamatok és átfejtések közben.

 

Összefoglalás

 

Már 15 éve, hogy a Bond-Rite® földelő rendszerek családja (költség)hatékony eszközökkel növeli a munkafolyamatok biztonságát olyan környezetben is, ahol az elektrosztatikai kisülés jelenlétének az esélye igen jelentős és veszélyes. A telepíthető és a hordozható kivitelű csipeszek teljesen megfelelnek az EX / HAZLOC környezeti és működési követelményeknek, beleértve a kezelési és a telepítési követelményeket is. A legfontosabb szempont a „SAFE TO GO” zöld lámpajelzés, azaz a „BIZTONSÁGOS, MEHET” üzenet a dolgozók számára, mely vizuális jelzést ad arról, hogy a munkafolyamat megkezdhető vagy folytatható anélkül, hogy elektrosztatikus kisülés veszélye fenyegetné robbanásveszélyes környezetben.

 

Termékvariánsok

 

Bond-Rite® CLAMP

  • földelőcsipesz integrált ellenőrző áramkörel és zöld visszajelző LED-del
  • választható többféle hosszúságú spirálkábellel vagy visszacsévélő dobbal
  • a figyelemfelkeltő LED folyamatosan villog, amíg a földelési kapcsolat megvan és megfelelő
  • tápellátás 9 V-os cserélhető elemről
  • könnyű telepíthetőség: egy kötődobozt kell rögzíteni a falon és 2 db kábelsarut a közeli EPH sínen
  • kötődoboz anyaga: GRP (üvegszál erősítésű műanyag, természetesen antisztatikus)

 

Letölthető adatlap

Bond-Rite® REMOTE

  • falra szerelt kijelző egység
  • kétféle választható földelőcsipesz méret
  • választható többféle hosszúságú spirálkábellel
  • ideális, ha az anyagok, amikkel a csipesz érintkezhet, károsíthatják vagy beszennyezhetik a csipeszt és a visszajelző LED-et
  • a figyelemfelkeltő LED folyamatosan villog, amíg a földelési kapcsolat megvan és megfelelő
  • tápellátás 9 V-os cserélhető elemről
  • könnyű telepíthetőség: egy kötődobozt kell rögzíteni a falon és 2 db kábelsarut a közeli EPH sínen
  • kötődoboz anyaga: GRP (üvegszál erősítésű műanyag, természetesen antisztatikus) vagy rozsdamentes acél

 

Letölthető adatlap

Bond-Rite® REMOTE EP

  • falra szerelt kijelző egység
  • kétféle választható földelőcsipesz méret
  • választható többféle hosszúságú spirálkábellel
  • ideális, ha az anyagok, amikkel a csipesz érintkezhet, károsíthatják vagy beszennyezhetik a csipeszt és a visszajelző LED-et, valamint, ha napi 6 óránál tovább van szükség a használatára
  • a figyelemfelkeltő LED folyamatosan villog, amíg a földelési kapcsolat megvan és megfelelő
  • tápellátás 230 V AC hálózatról (max. 10 visszajelző egység / tápegység)
  • kötődobozok anyaga: GRP (üvegszál erősítésű műanyag, természetesen antisztatikus) vagy rozsdamentes acél

 

Letölthető adatlap

Bond-Rite® EZ

  • egyik végén hordozható földelőcsipesz integrált ellenőrző áramkörel és zöld visszajelző LED-del
  • másik végén kétféle választható földelőcsipesz méret
  • választható többféle hosszúságú spirálkábellel
  • a figyelemfelkeltő LED folyamatosan villog, amíg a földelési kapcsolat megvan és megfelelő
  • tápellátás 9 V-os cserélhető elemről
  • ideális mobil alkalmazásokhoz

 

Letölthető adatlap



Hírlevél

A ROBEX Irányítástechnikai Kft. mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy naprakészen tartsa partnereit működési területein, mint pl.:

  • villám- és túlfeszültség-védelem;
  • földelésellenőrzés és sztatikai levezetés;
  • szenny- és ivóvíz méréstechnika;
  • gázérzékelés és légtér elemzés;
  • kábelátvezető rendszerek.

 

Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás a rendszeres információ átadás hírlevelek formájában.

 

Iratkozzon fel bátran, nem fogjuk felesleges levelekkel traktálni!