ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

Földelésellenőrzés és sztatikai levezetés

Tisztelt Partnerünk!

 

Örömmel értesítjük, hogy elindítottuk a ROBEX Irányítástechnikai Kft. hírlevél rendszerét földelésellenőrzés és sztatikai levezetés témakörben.

Ennek segítségével szeretnénk Önt rendszeresen friss információkhoz juttatni. Terveink szerint megoldásokról, alkalmazási példákról, termékújdonságokról és az Életből vett hasznos tapasztalásokról fogunk írni.

A túlzottan marketing ízű, tolakodó hírleveleket mi sem szeretjük, így Önt sem fogjuk ilyenekkel bosszantani. Bízunk benne, hogy a jövőben hírlevelünkkel hasznos információkkal szolgálhatunk az Ön számára.

Amennyiben bármelyik hírlevelünk felkelti érdeklődését, vagy éppen valamilyen konkrét problémára szeretne megoldást találni, úgy forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.

 

Üdvözlettel: a ROBEX csapata



Földelőcsipeszek és kábelek - a megbízható sztatikai levezetés alapjai

2015.01.21.

Bevezető

Az EPH pontra csatlakoztatott földelőcsipeszek és kábelek használata egy létező és bevált módja annak, hogy elkerülhetőek legyenek az elektrosztatikus feltöltődésből eredő kisülések robbanásveszélyes környezetben. Minden alkalommal szükséges a folyamatos villamos kapcsolat az EPH ponttal, amikor különböző átfejtési műveleteket hajtunk végre robbanásveszélyes területen. 
A földelőcsipeszek tartóssága, megbízhatósága és hatékonysága alapvető fontosságú ahhoz, hogy megelőzzük a sztatikus szikrakisülésekből eredő baleseteket, és biztosítsuk a biztonságos munkavégzést az összes technológiai művelet során. 
A feldolgozó üzemekben számtalan olyan tartály, hordó, IBC található, amelyeken felületi szennyeződés, rozsdásodás, illetve egyéb villamosan szigetelő bevonat keletkezhet. Ezek a szennyeződések kiszámíthatatlan szigetelő réteget képezhetnek a felületeken, amelyek megakadályozzák a hagyományos, nem földelési célra tervezett „hegesztőcsipeszeket” a felgyülemlett töltések levezetésében. 

A földelőcsipeszek tanúsítása

A világszerte megtalálható tanúsító szervezetek kiemelt figyelmet fordítottak a robbanásveszélyes környezetben alkalmazható földelőcsipeszek tesztelésére és tanúsítására. Az ATEX hatálya alá tartozó sztatikus földelőcsipeszeknek speciális kritériumoknak kell megfelelniük, melyek értelmében valóban használhatóak robbanásveszélyes környezetben. A mechanikai szikrázás elkerülése végett eloxált alumíniumból kell készülnie a földelőcsipeszeknek, amennyiben Zóna 0 vagy Zóna 20 környezetben kívánjuk használni. A csipesz testén felhasználható műanyagok mennyisége is korlátozva van, mert ezek lehetővé teszik a sztatikus feltöltődést. Az ATEX tanúsított csipeszeket meg kell vizsgálni a rugóban tárolt energia szempontjából is, mert ez az energia képes lehet szikrát létrehozni. Az egyik potenciális veszélyforrás a csipeszben található rugó, amely létrehozhat mechanikus szikrát, ha kiesik a csipeszből egy másik tárgy által kiváltott erőhatás következtében. Ezért meg kell vizsgálnunk a földelőcsipeszek szerkezeti szilárdságát, annak érdekében, hogy biztosak legyünk abban, hogy a rugó energiája nem képes elszabadulni, így szikrát létrehozni. 
Az amerikai jóváhagyó testületek, mint például az FM Global, számos más kritikus pontot figyelembe vesz a földelőcsipeszek tanúsításával kapcsolatosan.
Robbanásveszélyes területeken alkalmazott földelőcsipeszek esetében a csipesz testén keresztül mért ellenállás értéke nem lehet magasabb, mint 1 Ω, amikor csatlakoztatva van a földelendő tárgyhoz. További vizsgálatok szükségesek, melyek biztosítják, hogy a földelőcsipeszek alkalmasak ipari felhasználásra. 
Az FM Global által jóváhagyott csipeszeknek az alábbi kritériumoknak kell megfelelniük:

  • Mechanikai húzóteszt: a csipesz nem távolítható el a földelendő tárgyról szándékos erőhatás nélkül. 
  • Rugóerő vizsgálat: a csipesz fogai képesek áthatolni a rozsdán, a különböző bevonatokon, és lerakódásokon a megfelelő rugóerő által.  
  • Magas frekvenciájú rezgésvizsgálat: a csipesz képes megtartani a kapcsolatot egy rezgő tárgyon is.
  • Villamos folytonossági vizsgálat: a fogakon keresztül mért ellenállás értéke az egész csipeszen keresztül kevesebb, mint 1 Ω.

Speciális Newson Gale vizsgálatok

A laboratóriumi vizsgálatok célja, hogy modellezzék, milyen hatással vannak a sztatikai levezetésre a különböző szigetelő bevonatok, illetve szennyeződések valós körülmények között. Az FM (Factory Mutual) tesztek alapján jóváhagyott csipeszeket további teszteknek vetik alá a Newson Gale fejlesztői részlegén.

Ezek a tesztek néhány meglepő eredményt mutattak. Leginkább a „bevonat teszt” hozott meglepő eredményt. Még a legvékonyabb réteg (400 µm) is komoly mértékben befolyásolta a mért ellenállási értéket. 
A teszt eredménye szerint a legmagasabb ellenállású csipeszek (több mint 100 M) azok voltak, amelyek nagy felületen érintkeztek, és gyenge rugóerővel rendelkeztek, ilyenek pl. a krokodilcsipeszek. Azok a csipeszek voltak a legmegfelelőbbek, és rendelkeztek a legalacsonyabb ellenállással (kevesebb, mint 1 Ω), amelyek kis felületen érintkeztek, és erős rugónyomással rendelkeztek. A kis érintkezési felület és a hegyes fogak (jellemzően wolfram-karbid vagy rozsdamentes acél), kombinálva az erős rugónyomással, lehetővé teszik a legtöbb tesztelt szigetelő rétegen történő áthatolást. 
A „szennyeződés teszt” állította a legnagyobb kihívás elé a földelőcsipeszeket. Amennyiben 1 mm vastagságú, ragacsos szennyeződést vittünk fel a felületre, minden csipesz elbukott a teszten. Ha a hegyes fogakkal ellátott csipeszeket megmozgattuk a felületen, a fogak felszakították a szennyezőréteget, és sikeresen teljesítették a tesztet a csipeszek.  
A rozsdás és korrodált csipeszek vizsgálata megmutatta, hogy ezek még fémtiszta felületeken is kiemelkedően magas ellenállási értéket mutattak. 
A vizsgálatok világosan megmutatták, hogy a különböző bevonatok és lerakódások súlyosan veszélyeztethetik a földelőcsipeszek sztatikus levezetési képességét. Különös tekintettel a hegesztőcsipeszekre és krokodil csipeszekre, melyek közül bármelyik típus komoly mértékben meghaladta a sztatikus töltések levezetéséhez szükséges biztonságos ellenállási határértéket.  
Vizsgálati eredmények: a vizsgált csipeszek 64%-a elbukott a „bevonat teszten”, míg a csipeszek 100%-a elbukott a „szennyeződés teszten”.

Földelő és sztatikai levezető vezetékek, kábelek

A földelőcsipeszeket olyan vezetékekkel kell felszerelni, amelyek helytálnak a legkeményebb ipari körülmények között is. A több szálból álló acélvezetékek hosszabb élettartamot biztosítanak, mint a hagyományos rézvezetékek, amelyek könnyen eltörnek a folyamatos mozgatás következtében. Azokon a területeken, ahol a korrózió problémát jelent, javasolt a több szálból álló rozsdamentes acélvezeték használata. Összhangban az IEC 60079-32-1 szabvánnyal, ezen vezetékek/kábelek maximális levezetési ellenállása kevesebb, mint 10  kell, hogy legyen. Ezeknél a kábeleknél a fő szempont a mechanikai szilárdság és a robosztusság, nem a teherbíró képesség. A földön lógó, vagy a kifeszített kábelek is veszélyt jelenthetnek a munkaterületen. Az IEC 60446 szabvány figyelembevételével, a kábeleket élénk színű, jól látható bevonattal kell ellátni, ami jól megkülönbözteti egymástól a sztatikai levezető kábeleket és az egyéb elektromos kábeleket. Nincsenek kötelezően használandó színek, azonban kellő figyelmet kell fordítani a sztatikai levezető kábelekre, és annak figyelembevételével kell megválasztani, hogy ne legyen összetéveszthető. Az európai piacon a Newson Gale egyeres kábelei zöld színűek annak érdekében, hogy meg lehessen őket különböztetni a zöld/sárga vezetékektől. 

Az ellenőrzés fontossága

Az EPH ponthoz csatlakoztatott földelővezetékek sértetlenségének rendszeres ellenőrzése kulcsfontosságú. A földelővezetékek sértetlenségét ellenőrizni csak gyújtószikramentes mérőműszerrel lehetséges robbanásveszélyes környezetben. Ennek segítségével meggyőződhetünk, hogy a csipesz megfelelő módon csatlakozik-e a földelendő tárgyhoz, illetve a vezeték megfelelően van-e csatlakoztatva az igazoltan ellenőrzött földelési ponthoz.  

Összefoglalás

​Az európai és amerikai szabványügyi testületek is kihangsúlyozzák a speciálisan sztatikai levezetési célra tervezett földelőcsipeszek használatának fontosságát, amelyek megfelelnek az elektrosztatikus töltések elvezetésére, valamint robosztus kialakításuknak köszönhetően helytállnak a legzordabb ipari környezetben is. Az FM Global által jóváhagyott csipeszek speciális mechanikai és villamos teszteken mennek keresztül, annak érdekében, hogy megfeleljenek a sztatikai levezetés követelményeinek. Azoknál az alkalmazásoknál, ahol rendkívül gyúlékony/robbanásveszélyes anyagokat kezelünk, kiemelkedően fontos az alacsony ellenállású földelési kapcsolat, valamint ajánlott az öntesztelő és/vagy kontaktuskimenettel ellátott földelőberendezések/földelésellenőrzők használata.

 

Bővebben:

http://robex.hu/oldalak/newson-gale---foldelesellenorzes-foldelocsipeszek



Hírlevél

A ROBEX Irányítástechnikai Kft. mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy naprakészen tartsa partnereit működési területein, mint pl.:

  • villám- és túlfeszültség-védelem;
  • földelésellenőrzés és sztatikai levezetés;
  • szenny- és ivóvíz méréstechnika;
  • gázérzékelés és légtér elemzés;
  • kábelátvezető rendszerek.

 

Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás a rendszeres információ átadás hírlevelek formájában.

 

Iratkozzon fel bátran, nem fogjuk felesleges levelekkel traktálni!