ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

Földelésellenőrzés és sztatikai levezetés

Tisztelt Partnerünk!

 

Örömmel értesítjük, hogy elindítottuk a ROBEX Irányítástechnikai Kft. hírlevél rendszerét földelésellenőrzés és sztatikai levezetés témakörben.

Ennek segítségével szeretnénk Önt rendszeresen friss információkhoz juttatni. Terveink szerint megoldásokról, alkalmazási példákról, termékújdonságokról és az Életből vett hasznos tapasztalásokról fogunk írni.

A túlzottan marketing ízű, tolakodó hírleveleket mi sem szeretjük, így Önt sem fogjuk ilyenekkel bosszantani. Bízunk benne, hogy a jövőben hírlevelünkkel hasznos információkkal szolgálhatunk az Ön számára.

Amennyiben bármelyik hírlevelünk felkelti érdeklődését, vagy éppen valamilyen konkrét problémára szeretne megoldást találni, úgy forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.

 

Üdvözlettel: a ROBEX csapataNEWSON GALE földelésellenőrzők helyes bekötése

2016.05.18.

Az elmúlt években számos NEWSON GALE földelésellenőrző rendszer került beüzemelésre országszerte. Sajnos nem mindig tudjuk lekövetni az utóéletüket, de néha mégis viszontlátjuk "gyermekeinket".

Tapasztalataink szerint nem minden esetben kezelik ezen készülékek beüzemelését megfelelő körültekintéssel, ezért egy gyakran előforduló hibára szeretnénk felhívni a figyelmet: a nem megfelelő kábelelrendezésre.

A NEWSON GALE földelésellenőrzői vegyesen tartalmaznak különböző feszültségszintű és kialakítású áramköröket. A tápellátás általában 230 V AC, az ellenőrző áramkör, mely a csipeszhez csatlakozik, gyújtószikramentes védelmi módú. Éppen ezért fontos ezen áramkörök megfelelő elválasztása egymástól, ami csak a kábelek megfelelő kábelbevezetőkön történő ki- és bevezetésével lehetséges az alábbi ábrának megfelelően!

 1. Kábelbevezető a csipeszhez kapcsolódó ellenőrző áramkör kábelének
 2. Kábelbevezető az opcionális üzemmód kiválasztó kulcsos kapcsoló kábelének
 3. Kábelbevezető az egyik EPH bekötő vezeték számára
 4. Kábelbevezető a másik EPH bekötő vezeték számára
 5. Kábelbevezetők a nem gyújtószikramentes áramkörök kábelei számára: tápellátás és 2 db kontaktus kimenet

Amennyiben fentiek nem kerülnek betartásra, vagy más, hasonló eltérésekkel kerül az eszköz telepítésre a használati útmutatóban foglaltakhoz képest, úgy nem teljesülnek az ATEX tanúsításban szereplő feltételek, így a készülék nem tekinthető robbanásbiztonság-technikailag megfelelőnek.

Gyakori hiba, hogy a szebb vagy kényelmesebb kábelelrendezés érdekében egymás mellé helyezik a normál és gyújtószikramentes áramkörök kábeleit pl. az 5. számmal jelzett kábelbevezetőknél.

Hasonló, fontos kritérium például, hogy az EPH bekötő vezetékek, az üzemmód kiválasztó kulcsos kapcsoló, illetve a csipesz ellenőrző áramkörének kábele nem lehet hosszabb, mint 100 méter!

Felmerülő kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.Hírlevél

A ROBEX Irányítástechnikai Kft. mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy naprakészen tartsa partnereit működési területein, mint pl.:

 • villám- és túlfeszültség-védelem;
 • fázisjavítás és energia-menedzsment;
 • földelésellenőrzés és sztatikai levezetés;
 • szenny- és ivóvíz méréstechnika;
 • gázérzékelés és légtér elemzés;
 • kábelátvezető rendszerek.

 

Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás a rendszeres információ átadás hírlevelek formájában.

 

Iratkozzon fel bátran, nem fogjuk felesleges levelekkel traktálni!