ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

NEWSON GALE - mobil havária földelésellenőrző rendszer szivattyúvezérléssel

Mi történik akkor, ha egy tartálykocsi vagy -vagon megsérül vagy felborul, és a szállított robbanásveszélyes anyagot egy másik tartálykocsiba kell átszivattyúzni?
 

Kivonul a Tűzoltóság (Katasztrófavédelem), és megkezdik a vészhelyzet elhárítását, ezzel együtt az átszivattyúzást. De! A baleset helyszíne robbanásveszélyes környezet (függetlenül attól, hogy ömlött-e ki robbanásveszélyes anyag).

 

 

Fotó: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FMKI)

 

Ennek megfelelően az elektrosztatikus feltöltődés kialakulása ellen védekezni kell. Ehhez biztosítani kell a különböző érintett eszközök, járművek, felszerelések potenciál-kiegyenlítését és földelését, mindezt robbanásbiztos kialakítással (hiszen a helyszínen a potenciálisan robbanásveszélyes zónák kiterjedése és elhelyezkedése ismeretlen). Az átszivattyúzás során - bár robbanásbiztos kivitelű berendezéseket alkalmazunk - ezzel együtt 1 pontnak az ellenőrzése nagy biztonsággal nem történik meg, hogy megfelelő-e a földelési pont vagy sem?!

 

Bevetésen a NEWSON GALE mobil havária földelésellenőrző rendszer egy Homokszentgyörgyön történt balesetnél (Fotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (SMKI))

 

Bevetésen a NEWSON GALE mobil havária földelésellenőrző rendszer egy Homokszentgyörgyön történt balesetnél (Fotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (SMKI))

 

Bevetésen a NEWSON GALE mobil havária földelésellenőrző rendszer egy Karcag közelében történt balesetnél (Fotó: Létai János)

 

Bevetésen a NEWSON GALE mobil havária földelésellenőrző rendszer egy Karcag közelében történt balesetnél (Fotó: Létai János)

 

Bevetésen a NEWSON GALE mobil havária földelésellenőrző rendszer egy Karcag közelében történt balesetnél (Fotó: Létai János)

 

Jó eséllyel nem, azaz valószínűsíthető aktív gyújtóforrás jelenléte a robbanásveszélyes térben  az elektrosztatikus feltöltődés miatt, ami nem megengedhető!

 

 
Az általunk kifejlesztett rendszer alkalmas reteszfeltételként kezelni az összeköttetések és a megfelelő földelési ellenállás érték meglétét, és tiltani vagy engedélyezni az átfejtést. Ezáltal a kezelőszemélyzet mindig (!) tudja, hogy a földelési ellenállás értéke a határértékeken belül van-e vagy sem (így teljesül a robbanásveszélyes térben a megfelelő földelési ellenállás érték és az összeköttetések megléte esetén a kötelező visszajelzés!). Mindezt Ex zóna 1 és 2 potenciálisan robbanásveszélyes környezetben alkalmazható kivitelben, illetve 24 V-os és 230 V-os tápellátással egyaránt.

 

Az általunk a MOL FER Tűzoltóság számára összeállított NEWSON GALE rendszerek az alábbi képeken láthatók.

 

Magyar nyelvű ismertető anyagot letölthet innen.

 

Angol nyelvű ismertető anyagot letölthet innen.

 

 

 

 


További információ:

Kusnyár Tibor

kusnyar@robex.hu

+36 30 473 3728