ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

NEWSON GALE - robbanásbiztos kivitelű földelőcsipeszek

Az ATEX 2012. szeptemberben adta ki utoljára (4. kiadás), majd frissítette 2013. decemberben azon termékek listáját (II. melléklet, ATEX Borderline), amelyekről - a felhasználás során - nem egyértelmű eldönteni, hogy azok az ATEX Direktíva hatálya alá tartoznak vagy sem. Az ATEX Guideline letölthető innen.

 

A földelőcsipeszek és földelésellenőrző rendszerek csipeszeinek esetében sokáig vita tárgya volt a tanúsítás szükségessége. Fenti lista (73. oldal) nagymértékben segíti ennek eldöntését, illetve megadja a lehetőségeket:

  • minden csatlakoztatás előtt kockázatértékelés keretében mutatom meg, hogy a csatlakoztatással nem hozok létre gyújtóforrást vagy
  • ATEX tanúsított csipeszt használok.

A ROBEX Irányítástechnikai Kft. által kínált megoldás az ATEX tanúsított (villamos és nem villamos egyaránt) visszajelzést adó földelőcsipesz alkalmazása, melynek ismertetőjét letöltheti innen.

 

Az alábbiakban láthatóak az ATEX Borderline ide vonatkozó sorai.

 

Készülékek Vonatkozik-e rá a 94/9/EC (ATEX) Direktíva? Megjegyzés
... ... ... ...
Egyszerű földelőcsipeszek kábellel vagy anélkül nem Az "Egyszerű földelőcsipeszek" csipeszek egy egyszerű földelés csatlakozással. A csipesznek bizonyítékkal kell szolgálnia, hogy létrejött a kontaktus. Önálló gyújtóforrással nem rendelkezik, további megfontolásokért lásd a Megjegyzés 2-t.
Összetett földelőcsipeszek kábellel vagy anélkül igen (villamos készülék) A csipesznek bizonyítékkal kell szolgálnia, hogy létrejött a kontaktus. A potenciális gyújtóforrások jelenléte nem zárható ki a gyújtóforrás elemzésnek megfelelően.
... ... ... ...

 

Megjegyzés 2: Készülékek, védelmi rendszerek, Ex komponensek, biztonsági, szabályzó, vezérlő eszközök és/vagy egyéb termékek, melyek nem esnek a 94/9/EC ATEX Direktíva hatálya alá, esetében a használatból eredő gyújtóforrásokat és robbanásveszélyt figyelembe kell venni. A súrlódási hatások, a kopási folyamatok (beleértve a rozsdásodást) és a könnyűfémek (pl. alumínium és magnézium) és ezek ötvözetei aluminotermikus (termit) reakciót idézhetnek elő, ami különösen gyújtóképes szikrázáshoz vezethet.


További információ:

Kusnyár Tibor

kusnyar@robex.hu

+36 30 473 3728