ROBEX Irányítástechnikai Kft.

1154 Budapest, Kozák tér 13-16.

E-mail*: robex@robex.hu

Telefon: +36 1 431 0424

Fax: +36 1 431 0425

Társadalmi felelősségvállalás:

Földelési pontok, egyenpotenciálra hozás

Az MSZ EN 62305-3 szabvány 6.2. pontja szerint a potenciálkiegyenlítés a villámvédelmi rendszernek a következőkkel való összecsatolását jelenti:
  • szerkezeti fémrészek;
  • fémszerkezetek;
  • belső rendszerek;
  • az építményhez csatlakozó külső vezető részek és csatlakozó vezetékek

A belső rendszerek villámvédelmi potenciál-kiegyenlítése miatt a villámáram egy része bejuthat ezekbe a rendszerekbe, és ezt figyelembe kell venni. Épp ez az oka annak, hogy ha az épületen külső villámvédelmi rendszer található, akkor belső villámvédelmi rendszerre is szükség lesz (villámvédelmi potenciál-kiegyenlítés, túlfeszültség-védelem).

A potenciálkiegyenlítő rendszer kialakításakor helyes gyakorlatnak tekinthető földelési pontot kialakítani a talajszinthez illetve a mennyezethez közel is.

Erre látható példa a 13. képen. Így közvetlenül van lehetőség bekötni a különböző fémburkolatokat, kapcsolószekrényeket és egyéb fémrészeket a talajszinten, valamint pl. kábeltálcákat, szellőzőrendszert vagy csővezetékeket a mennyezethez közel.

Ezen kívül érdemes minden olyan helyen földelési pontot elhelyezni, ahol valamilyen földelést igénylő berendezés vagy fémes rész lesz beépítve, vagy a jövőben előfordulhat (lásd 15. kép).

 

 

 

 

Ahogy a 12., 14. és 16. képeken látható, a földelési pontok betonvasaláshoz és villámvédelmi levezetőkhöz történő bekötésére különböző kötőelemek használhatók fel.

Villámvédelmi rendszer létesítésekor a védendő építményen kívüli fémszerkezetek is érintve lehetnek. Az ilyen rendszerek tervezésekor ezt is figyelembe kell venni, ezek villámvédelmi potenciál-kiegyenlítésére is szükség lehet. Tipikus példák erre a monolit vasbeton szerkezetű épületek homlokzatain megtalálható sávablakok fémszerkezetei. 
 

 
 

 
 

A 17. és 18. képen jól látható, hogy a megfelelő helyeken elhelyezett kivezetésekkel megkönnyíthető a szerkezetek bekötése, egyúttal az egyéb levezetőket kiegészítve az ablakok fémszerkezetei természetes levezetőkként kiegészítik a levezetőrendszert, segítenek erősíteni az épület elektromágneses hullámokkal szembeni védelmét.
 

 


A 19., 20. és 21. képen különböző bekötési megoldások láthatók. A csavarozható és szegecselhető áthidaló sodronyok könnyű és gyors munkát tesznek lehetővé.

 

 

 


További információ:

Kusnyár Tibor

kusnyar@robex.hu

+36 30 473 3728